13. lokakuuta 2009

Ruusunen

Rauha S. Virtasen Ruusunen on taas yksi niistä kirjoista, jotka voin sanoa lukeneeni, mutta joista ne muista mitään. Syynä on useimmiten se, että kirja oli tylsä, mutta halusin kahlata sen läpi, niin kuin tässä tapauksessa. Mutta koska haluan lukea rakastamani Selja-sarjan lisäksi jotain muutakin Virtasen tuotantoa, lainasin tämän pitkästä aikaa kirjastosta.

Kirjan päähenkilö on 17-vuotias abiturientti Niina Lähde, Ruusunen. Kirjallisuus on Niinan elämä; hän rakastaa lukemista ja kirjoittamista, ja viettää huoneessaan lukien tai romaaniaan rakennellen enemmän aikaa, kuin ystäviensä kanssa. Muu perhe ei ole yhtä innostunut kirjallisuudesta, vaikka Niina yrittääkin saada 14-vuotiasta pikkusiskoaan, Tuirea, lukemaan ja pitämään lukemastaan.

Eräänä elokuisena päivänä Lähteen perheen vanhaan taloon, joka sijaitsee samalla kadulla uuden kodin kanssa, muuttaa vuokralaisia. Rannikon perhe on melkein tuttu, koska perheen äiti, Annariitta, on Niinan äidin lapsuudenystävä. Niina taas tappaa Annariitan miehen, Antti Rannikon, joka on oikea kirjailija. Ja, kuten takakannessa sanotaa, "Ruusunen tapaa prinssinsä."

Ruusunen on 17-vuotiaan Niinan ja 30-vuotiaan Antin rakkaustarina. Niina ja Antti huomaavat, kuinka samanlainen heidän ajatusmaailmansa on, ja pikku hiljaa rakastuvat. Asia ei tietenkään ole helppo Niinalle, ja ainainen salailukin ottaa voimille. Kärsimään joutuu myös Tuire, sekä Niinaan ihastunut Veijo. Perhe ei alusta alkaenkaan sulata edes Niinan ja Antin ystävyyttä, joten koko totuus saa aikaan melkoista sotkua.

Ruusunen on yksi Rauha S. Virtasen upeista tyttökirjoista. Se on hyvin erilainen, kuin jo mainitsemani Selja-sarja, mutta joistakin kohdista tunnistaa, että kyseessä on sama kirjailija.
Suosittelen Ruususta ennen kaikkia niille, jotka eivät ole paljon lukeneet tyttökirjallisuutta. Kirjan kertoma tarina ei ole aikaan sidonnainen, vaan se olisi voitu kirjoittaa yhtä hyvin 2000-luvulla(kirjahan on siis julkaistu vuonna 1968).

Tähtiä:

***/5


- Sophia

1 kommentti:

JiiPee kirjoitti...

Parhaat kirjat eivät ole aikaan sidottuja, kuten ei kertomasi mukaan tämäkään. Ja vielä paremmatt soveltuvat kaiken ikäisille siten, että lukijat löytävät kirjasta eri asioita - kuten Pikku Prinssissä.